keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Projekti - S A U N A

Saunominen on iso osa mökkikulttuuria ja pelkkien löylyjen ja peseytymisen lisäksi mielestäni sauna on yksi tila mihin mökillä kannattaa eritoten panostaa. Pehmeät löylyt, riittävästi lämmintä vettä ja sopivasti hämyinen tunnelma, niistä on rentouttavat sauna hetket tehty. Kiireisen työviikon jälkeen suuntaat nenän kohti mökkiä ja mökin pihaan päästyä lähdet ensimmäisenä lämmittämään saunaa, se tuoksu joka leijailee pihalla kun piipusta nousee savu! Siitä tietää viikonlopun ja kiireettömyyden alkavan.

Meidän sauna ei ehkä nykyisessä asussaan (lähes alkuperäisessä) ole se kaikkein houkuttelevin, mutta on siellä nautittu niin juhannus- ja joulusaunan löylyistä kuin myös hääseurueen kera löylyistä. Mutta koska aihe on ajankohtainen kun saunan lauteet, kiuas ja katto tullaan uusimaan niin katsotaanpa muutamia kuvia joiden pohjalta lähdettiin ideoimaan uutta saunan ilmettä.







Lauteet tulevat olemaan tuppeensahattua haapaa ja niissä tullaan noudattamaan puun omaa muotoa. Myös katto uusitaan haapa paneelilla, jolla saadaan aikaan kaunis vaalea sävy. Seinät on jo käsitelty kertaalleen Tikkurilan Supi- saunavahalla mustaksi, mutta ne vaativat vielä ainakin toisen käsittelykerran ennen kuin lopputulos on tarpeeksi tasainen. Vanhan kellertyneen paneelin keltaisuus kun tuppaa kovin puskemaan jopa mustasta läpi.



Kiukaan valintaan vaikutti erityisesti pieni koko ja suuri kivimäärä, joka antaa pehmeät löylyt. Esteettisesti suuri kivimäärä on miellyttävämpi kuin pelkkä "teräspönttö" ja lasiluukusta hohkaa tulen tuoma lämmin valo. Koska lämmin vesi on peseytymisen kannalta varsin olennaista, mutta tilat edelleen kovin rajalliset on hyödynnettävä yläpuolella olevaa tilaa. Samalla kun sauna lämpenee, piippua ympäröivässä vesiastiassa vesi lämpenee tasaisesti.





Tälläisella pohjalla tuota projektia sitten lähdetään toteuttamaan, katsotaan mitä siitä sitten lopulta tulee ;) Nyt kaikkien kauhuksi vielä kuva saunasta alkuperäisessä kunnossa... tästä se ei ainakaan huonompaan suuntaan voi mennä.

                              -Jaana


*Kuvat lainattu Pinterestistä ja Googlesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti